07 mai 2015

Cele mai tâmpite și absurde 19 chestii întâlnite la școala de polițiști

 Articol propus pentru publicația VICE România – Ghidul Absolut al Iluminării

 

Cele mai tâmpite și absurde 19 chestii întâlnite la școala de polițiști
 
de Marian Rughiniș
 
03 mai 2015 ora 11.59 p.m
 
 
 Polițiștii, acea categorie de oameni despre care se fac glume pentru că nu ar fi foarte inteligenți și care e considerată pe bună dreptate brațul înarmat al legii, au o anumită particularitate care-i diferențiază de noi muritorii de rând: Sunt spălați pe creier la modul cel mai autoritar. Și da, știu că fiecare dintre noi e spălat pe creier într-un anume fel, dar ei sunt spălați într-un mod aparte, într-un mod pe care eu, din păcate, am avut ocazia să-l cunosc pe durata calității mele de elev al Școlii de Poliție “Vasile Lascăr” din Câmpina și pe care o să vi-l prezint în cele ce urmează.
 
Fotografie preluată din arhiva Revistei Poliției Române 2006
 
Mai mult ca sigur, te-ai întrebat de ce nu se poate negocia cu polițiștii în momentul în care ai fost prins în offside și urmează să fii amendat spre exemplu pentru nepurtarea centurii de siguranță sau că nu aveai luminile de întâlnire aprinse pe timp de zi pe un drum național-european. Din simplul motiv că în școlile în care sunt formați și din care începe spălarea gravă pe creier, ei sunt învățați cu totul altceva decât principiile funcționării sociale și necesitatea aplicării în mod imparțial a legislației.
 
Un subcomisar cadru didactic al Școlii de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina, care menționa că face parte din ultima promoție de milițieni și care spunea pe un ton apăsat că se mândrește cu asta, dădea niște sfaturi cu intenția de a economisi energia și timpul pierdut aiurea cu învățarea unor discipline ca Dreptul Penal, Criminalistica, Protecția Juridică a Drepturilor Omului sau Legislația Contravențională. Dacă vreți să ieșiți la pensie din Poliția Română și să dormiți liniștiți trebuie să știți 3 formule de bază: „Ordonați!”, „Să trăiți!”, „Am înțeles.” Restul e facultativ.
 
 Vreau să spulber de la început mitul conform căruia polițiștii sunt proști. Nu e adevărat! Foarte mulți n-au idee cât de exigente și de numeroase sunt probele și testele de admitere și că printre ele se află și un test IQ al cărui rezultat sub scorul care indică o inteligență peste medie, te descalifică fără drept de apel, cu interdicția de a mai candida în următorii ani.
 
 Absolvenții de liceu intră deștepți, dar ies cu creierele nivelate, uniformizate. Sistemul polițienesc de la noi e unul bazat pe supunere, obediență și orice inițiativă ai avea, e stârpită din fașă de cadrele militare-didactice, care unu la mână îți taie cu tu nu-mi propui MIE nimic și doi, când mi te adresezi stai în poziție de drepți!
 
 Primul lucru de care au grijă cadrele militare și/sau didactice (aflate în număr supărător de mare raportat la numărul de elevi) este să te dreseze, să te facă să fii supus și să-i vezi într-o aură superioară astfel încât orice ar spune să ți se pară ceva extraordinar, de parcă de fiecare dată ai avea o revelație! Cadrele din instituțiile polițienești de învățământ își hrănesc ego-ul lor mic și meschin, prin exercitarea puterii și a controlului asupra elevilor. Asta îi motivează și le dă satisfacție, cu asta se hrănesc ei. Despre asta e vorba acolo, relație de supunere sclav-stăpân cu acceptarea stăpânului ca fiind cel mai vrednic om, mai mult ca un părinte, de asta se ocupă prima oară, restul fiind chestiuni secundare.

Dacă ești tânăr licean și te gândești să te îndrepți spre domeniul ăsta, gândește-te de două ori. Gândește-te bine dacă vrei să urmezi o carieră și o cale care nu-ți permite să evoluezi într-un sistem închis în care nu ai niciun cuvânt de spus, iar până să te gândești să spui ceva, trebuie să adopți poziția de drepți. Gândește-te de două ori, chiar de trei, dacă vrei să te rezumi la cele 3 formule: („Ordonați!”, „Să trăiți!”, „Am înțeles.”) pentru tot restul carierei …Gândește-te bine căci odată intrat în sistem nu vei mai avea ocazia să gândești !
 
  Iată și o listă cu 19 cele mai tâmpite și absurde lucruri întâlnite în școala de polițiști:
 
 1. Din momentul intrării pe poarta școli mi-am dat seama că am pășit în cu totul altă lume (ploaie mocănească, tăcerea nejustificată a elevilor care ajunseseră acolo înaintea mea…și atitudinea unui cadru militar care umilea o fată prin raportarea lui la adresa acesteia într-un mod autoritar și agresiv de supunere și punere la respect. Mai târziu, altă fată avea să fie umilită de comandantul de detașament în fața colectivului că și-a pus chiloții la uscat pe calorifer în cameră. Un loc absolut minunat, Școala de Poliție din Câmpina, locul spălaților pe creier la modul cel mai crunt și autoritar posibil cu săpun gri și albastru, făcut din javră de câine de urmă criminalist!);
 
 2. Foarte multi indivizi cu standarde morale joase, fără educație, cultură sau un minim de bun-simț acced în structurile polițienești prin mijloace care pun întrebări;
 
 3. La scurt timp de la începerea cursurilor, s-a instaurat un regim de frică asociat cu paranoia în rândurile elevilor pentru că nu știai ce să vorbești, cu cine să vorbești și când să vorbești, asemeni vremurilor comuniste pe care nu le-am prins dar despre care am auzit și citit foarte multe. S-au împărțit deja sarcinile pentru elevii turnători selectați după calitățile lor morale și aptitudini în special;
 
 4. Datorită regimului instaurat de frică și paranoia, ajunsesem să vorbim cu televizorul la maxim sau numai la dușuri pentru a acoperi discuțiile noastre prin bruiaj;
 
 5. Responsabilii cu turnătoria aveau notele asigurate și nici măcar nu trebuiau să învețe, ci doar să aibă grijă să pună telefonul să sune în timpul nopții ca să verifice dacă plantoanele spală și lustruiesc pe timpul nopții, sau își permit să coboare la alt detașament de oameni normali și să poarte o conversație cu plantonul de acolo care nu era pus să spele și să lustruiască pe timpul nopții;
 
 6. Mulți elevi (de regulă cu funcție și responsabili cu turnătoria)  nu știau la sfârșitul semestrului diferența dintre contravenție și infracțiune și pentru că profesorul care chiar avea cunoștințe solide de Drept și calificare pe bune, vroia să-i treacă, îi întrebau definiția contravenției, moment în care urma o liniște desăvârșită. Asta e reacția normală a elevului asigurat că nu trebuie să învețe carte dacă își execută bine sarcina de turnător. Să păstreze liniște desăvârșită.
Polițistul ăla te-a amendat pe tine ultima oară și ți-a aplicat o contravenție conform O.G.nr.2/2001;
 
 7. Elevii care erau puși să spele vasele la cantină și pentru alții și în locul personalului civil angajat și remunerat, erau de multe ori puși în situația de a le ceda bucata lor de carne subcomisarului E. C. – comandant de detașament, solicitare venită din partea elevilor de serviciu pe detașament, sau puși să dea explicații și mustrați că nu au aranjat farfuriile drept la masa lui și a unor pițipoance de la care avea favoruri sexuale.
 
 8. Când făceai muncă la bucătărie erai trimis adesea cu găleata de gunoi și când te apropiai de container aveai ocazia să vezi un gard mic, înalt de 1,70 m – gardul Școlii de Poliție din Câmpina. Nu sărea nimeni gardul ăla ridicol de mic, pentru că era alt gard în mintea noastră, unul mult mai înalt pe care ni-l puneau cadrele militare cu calități morale la fel de înalte. Sau poate îl săreau alții din interior către exterior mai târziu, spre sfârșitul școlii, ca să meargă la băut. Că din exterior în interior n-aveai cum să fii așa de idiot să te gândești să-l sari;
 
 9. Deși era strictețea de pe lume și dictatură în cel mai pur sens, un gagiu a făcut un accident rutier și nu a fost sancționat deloc. Chiar era învoit de la ore ca să iasă afară și să-și rezolve situația. La apelul de seară figura ca prezent. În schimb, un păcălici care și-a pierdut legitimația a fost hărțuit și la sfârșit amenințat cu exmatricularea. Și chiar a fost exmatriculat în cele din urmă.
Respect Poliția Română – Pro Vertitate ET Justiția!…sau cum era aia?
 
 
 10. Deși era strictețea de pe lume și dictatură în cel mai pur sens, un gagiu o freca în timp ce stătea în pat și dădea altora directive care munceau acolo și care îi spălau pe sub patul pe care stătea și-o freca. … mai trântea și un puți! când te apropiai puțin mai mult ca să-i speli pe sub pat. Gagiul vroia să zică de fapt vezi că cam puți în timp ce eu stau cu falusul în sus și ma uit la tine cum muncești tot de sus. Eu am scăpat de muncă pentru că sunt deștept și am dat o sticlă de whisky ca să-l țină falusul mai mult pe subcomisarul X când le penetrează pe pițipoancele ălea cărora nu le-ai așezat drept farfuriile. Tu de aia puți, că ai fost la muncă la bucătărie ca un sclav și dacă tot ai fost acolo, nu te-ai simțit și tu să-i dai subcomisarului E. C. bucata ta de carne. Cât de mare era gardul ăla de lângă container când duceai gunoiul?  Voia gagiul să zică dar n-avea cuvintele la el.
 
 11. Aveam un profesor de informatică celebru în toată școala, doctor, care avea pretenția să i te adresezi cu d-le comisar-șef DOCTOR fiindcă era singurul doctor din școală (infirmeria n-avea nevoie de așa ceva, era de-ajuns domnul comisar-șef doctor, el îi trata bucuros pe toți). Știa el din calitatea lui de doctor în informatică și informații că există două tipuri de calculatoare: Brand și No Name (ălea pe care le aveți voi acasă). Mitralia cu note de 2 cât putea;
 
 12. Elevii cu funcție, majoritatea fiind ultimele scursuri, după ce primeau nota 2  la o disciplină  (inclusiv la informatică) erau învoiți de la ore pentru a face diverse favoruri și servicii unor profesori, ca de exemplu mutarea unor piese de mobilier sau editarea unor texte în Word. Polițistul ăla te-a amendat pe tine ultima oară și ți-a ținut o lecție de comportament civic!
 
 13.Subcomisarul E. C. , supra-numit „Balaurul” și cunoscut de opinia publică și de presă sub numele de “lupul moralist”, după ce a fost anchetat de DNA și trimis ulterior în judecată pentru că a dat subiectele unei eleve (de ce nu unui elev?) înaintea examenului final, era atât de obsedat de curățenie, încât pe palier la clase și la dormitoare, se spăla și se lustruia NON-STOP, sectoarele se făceau obligatoriu de două ori pe zi sau opțional de trei ori și se născuse și niște legende conform cărora subcomisarul E. C. verifica praful șters din prize cu un bețigaș (izolat bănuiesc), și praful de sub paturi prin îmbrăcarea cu un halat alb și rostogolirea pe sub acele paturi;
 
 14.Concursul de creații literare organizat de școlile Ministerului de Interne la care participau toate instituțiile de învățământ din subordinea acestuia era un loc în care se înscriau toți semianalfabeții care voiau să urce puțin mai sus în ierarhie și se recomanda să plagiezi de undeva și să-ți asumi originalitatea textului. Există riscul ca acest articol să fie plagiat și să fie prezentat ca și creație proprie în concursul de creație literară organizat cu ocazia zilei Poliției Române. Sigur ar trece neobservat, fie din ignoranță, fie că majoritatea corectorilor nu citesc la mijloc, fie că mulți abia acum învață să citească;
 
 15. Un Inspector principal de poliție, profesor de etică și deontologie, l-a dat drept exemplu pe un polițist care nu a luat șpagă. Îți dai seama cât de rar se prinde un astfel de specimen în viață că se simte nevoia publicării lui în revista Poliția Română la rubrica  „propunere pentru polițistul anului”?
Ia vezi un pic arhiva revistei dacă ai timp!
 
 16. Se primeau niște rapoarte de la conducerea Spitalului Municipal Câmpina cum că elevii duși de urgență acolo pe timpul nopții au suferit niște cedări ale organismului în timp ce își făceau paturile (seara). Era oricum multă muncă acolo, mai ales pe palier, păi curățenia cine o făcea? Ar fi chiar nesimțire să vină elevul ăla care are curajul să spună că e absurd să-și facă curat în cameră sau să debaraseze la cantină, că eu o să-l apreciez;
 
 17.  8 gloanțe pe țintă din 7 posibile! Nu crezi? Știu, matematic e imposibil. Dar elevii cu această deosebită realizare îți dădeau un cot și ziceau, vezi, mai trage și tu un glonț sau două în ținta mea că te cinstesc dacă iau notă mare la modulul de Instrucția TrageriiȘi poate o să te las să te apropii de patul meu când vii să faci curat.
 
 18. Un elev de la țară responsabil la cantină cu debarasarea și curățenia avea mari doctorate în domeniul brain fucking. Păcat că nu era tehnologia așa avansată ca acum ca să-l înregistrezi și astfel s-au pierdut mari cunoștințe în acest domeniu nou și absolut încântător. Generațiile viitoare nici nu știu câte au pierdut…Un elev de la alt detașament de oameni sănătoși la cap a avut întâmplătoarea ocazie să asiste la modulele predate de acesta în timp ce se făcea curățenie în sala de mese. Și l-a întrebat cât se poate de normal și cu zâmbetul pe buze:
 
-Dar tu de ce nu faci?
-Pai eu sunt ȘEFUL!
AAA, tu ești șeful…am înțeles acuma. 
 
 19. Dacă faci toate lucrurile corect, așa cum te-a învățat mama, tata, bunica, școala, biserica, societatea, mass-media pe de o parte, apoi respecți toate regulile lor pe de altă parte, faci toate lucrurile corecte așa cum te învață ei și ești persecutat, hărțuit, hăituit, amenințat cu exmatricularea și umilit, atunci sistemul tău de operare instalat la vârsta de un an îți dă o gravă eroare pe undeva, dacă nu chiar shutdown. Un shutdown pe care ți-l aplică un civil conducător al unei Dacii break de culoare albă cu numere de înmatriculare
 
MAI  1*1*1
 
Experiența mea în Școala de Poliție din Câmpina s-a încheiat mai devreme decât era prevăzut și necesar, după ce mai înainte am fost în acea Dacie break de culoare albă cu numere de înmatriculare pe care nu le menționez din motive juridice și etice, dar devreme și acasă înseamnă și mai mult timp de reflecție, de stat între oameni normali și mai puțin absurzi, timp în care creierul îți revine după ce a fost bine spălat cu săpun gri și albastru. După un interval de timp suficient în care să ți se restarteze sistemul de operare, îți dai seama de lucrurile alea, le poți discuta și analiza cu alți oameni normali la o bere (dar nu după ce ai sărit gradul ăla mic). După alte refresh-uri date ca un calculator No Name vezi și alte lucruri din mai multe unghiuri și dacă ești norocos apuci să share-uiești și altora experiențele astea de viață scurtă și nesemnificativă până să dea o mașină peste tine.
 
Mănânci tu bucata aia de carne sau vrei să o cedezi cuiva? …Poate vreunui lup moralist ? © 
 

Articol realizat cu sprijinul unui jurnalist de la Cațavencii.