24 mai 2015

The Silence of the Lambs - continuare

 Tăcerea mieilor
(1991)
(continuare)

Publicată inițial pe forumul cultural
http://www.HanuAncuței.com – ARTA de a conversa
În secțiunea: Odaia Dezbaterilor: Știință și Cultură >Teatru și Film
Sub pseudonimul ROGVAIV

(o sorb din priviri)
Ea ar vrea să plece. Oricând și oriunde numai să ajungă la FBI.
Acuma băieții care o sorb din priviri sunt polițiști (ca tatăl ei) iar ea ce face?
Îi dă afară (pe o muzică funerară).

Coloana sonoră din timpul când se schimbă cadrul și o arată pe Clarice când era mică la funeraliile tatălui ei, alta decât coloana funerară de pe care îi dă afară pe polițiștii ăia, e absolut înfiorător de profundă. Mi se ridică părul de-a dreptul și pe mine puține lucruri mă impresionează iar și mai puține mă impresionează așa tare...

Are ceva în gât
[…]
E un cocon de insectă.
Nu avea cum să ajungă acolo. Doar dacă l-a băgat cineva acolo.

Masa de șah, pe care se joacă dame cu gând(ac)i (piese mișcătoare) de culori diferite așezate în poziții pe care le poți interpreta în nr de (gând)aciX nr. de pătrățele = N feluri. Numa’ să trăiești atât și să n-ai altă treabă plus cele două personaje care joacă – una care pare că n-are nicio oftalmopatie, poartă niște ochelari destul de tari/mari iar alta care are strabism sever și vizibil fără să poarte nimic. 

Mergi de curiozitate în vizită la PSIH incognito sau cum vrea mușchiul tău și aruncă o geană la băieții care joacă șah acolo. Să vezi ce partide trag ăia. Ce stil sovietic de extraterestru și ce paradoxuri se nasc în pătrățele alea simetrice.

Personajele cu rolurile fizionomice inversate sunt întrerupte din partida de dah-șame, de încântătoarea Clarice, care le zâmbește, îi abordează într-o manieră unică și pe care își permit să o agațe/să se dea la ea sau cel puțin să încerce.

[…]
Doar dacă l-a băgat cineva acolo.

Îl identifică pe fluturele transformării  -domnul Acherontia- (fluturele cap de mort)
Trăiesc numai în Asia. Cineva l-a crescut. L-a hrănit și l-a ținut la căldură. Cineva l-a iubit.

Poate din cauza asta la institutele de cercetare a fizicii Pământului, sunt crescuți și îngrijiți fluturii, primele cele mai în măsură vietăți să sesizeze o schimbare majoră precum un cutremur, care e indicată prin agitație, vietăți-simboluri ale transformării care anunță schimbarea/transformarea/evoluția, iar nimic nu e mai permanent ca schimbarea. (Speculez, nimic mai mult).

Așa că, B. Bill, unde morții mă-tii ești, te strigă și fata aia din groapă și mai ales Moartea.
(în curând)

Elementul care face ca lucrurile să se miște mai repede și ca autoritățile să-și dea mi mult interesul și să pună osul la treabă (ca la noi, într-un fel, mai puțin) este dispariția fiicei senatoarei Martin, senatoare de Tennessee, o persoană din înalta clasă socială, din vârful piramidei, numită de mine inițial în prima parte American Gril-anonima. Tina Catherine Martin – unica fiică a senatoarei Martin. Dispariție care deși nu are nicio conotație politică, a agitat Guvernul American la cel mai înalt nivel, adică vârful ascuțit al Piramidei. Iar când vf-ul vf-ului (Președintele) e “profund îngrijorat” atunci e destul de grav și cineva trebuie să se dea jos de acolo de la tribună fie și numai pentru a pune Ordine în lucruri. Mai ales!
Discursul senatoarei Martin prezentat la televizor (BIG spoiler ALERT!) e unul prin care încearcă să comunice la distanță cu agresorul, să-l impresioneze, să-l sensibilizeze, să-l umanizeze. Dar Buffalo Bill e ocupat cu croitoria și creșterea fluturilor, domnii Acherontia. Nu aude mesajul!


Ai puterea să o faci. Știu că poți simți dragoste și compasiune. Ai o șansă mare să arăți întregii Lumi că poți fi la fel de milostiv pe cât ești de puternic. (Oare nu-i același lucru?) Că ești destul de mare să o tratezi pe Catherine mai bine decât te-a tratat lumea pe tine. Ai puterea! Te rog!(Stăpânul imploră Sclavul, vezi des așa ceva?)

A doua vizită:

Clarice îi spune lui Lecter că senatoarea îi acceptă transferul. Bine, la un spital de nebuni (doar el e doctor psihiatru, acolo îi e locul…) dar ce contează? Tot e mai bine decât acolo la subsol sub autoritatea altui doctor și mai dus cu capu’ – Dr. Chilton. Spitalul cu priveliștea spre pădure...

Îi dă: o copie a dosarului lui B. Bill, o copie a ofertei senatoarei – oferită non-negociabilă și finală (sună cunoscut?- MOARTEA!)

Clarice: Dacă Moartea vine însă pentru Catherine Martin, nu ai nimic.
Lecter: Dacă te ajut, Clarice, mă ajuți și tu? QUID PRO QUO. Îți spun lucruri, îmi spui lucruri. Quid pro Quo. Nu despre cazul ăsta, despre tine. Quid pro Quo, yes or no? Sărmana Catherine așteaptă...

(și începe)
Clarice: Care-i cea mai urâtă amintire din copilărie?
Lecter: Moartea tatălui meu.Lecter: Povestește-mi și să nu mă minți! Am să-mi dau seama.
Clarice: A fost polțist în oraș. Într-o noapte a surprins doi hoți ieșind prin spatele unui magazin. L-au împușcat.

Lecter: A fost ucis pe loc?
Clarice: Nu.
[…]

ClariceQuid pro Quo.

Lecter: Spune-mi despre Miss Virginia, era o grăsană?
Clarice: Da.
Lecter: Mare în șolduri? Voluminoasă?
[…]
Clarice: Avea un obiect introdus intenționat în gât. Asta n-a fost făcută public, Nu știm ce înseamnă.
Lecter: Era un fluture?
Clarice: Da, unul de noapte.
[…]
Clarice: De ce îl pune acolo, doctore?
Lecter: Semnificația fluturelui de noapte e schimbarea. Din omidă în cristalidă sau pupă și de acolo în beauty. Billy vrea să se schimbe deasemenea.
Clarice: Nu e nicio legătură între transsexualitate și violență [...]
Lecter: Clever girl, ești foarte aproape să-l prinzi, realizezi asta ?
Clarice: No, tell me why!


Lecter: După moartea tatălui tău ai devenit orfană. Ce s-a întâmplat după asta? Nu cred că răspunsul se află în perechea  de pantofi de la Second-Hand, Clarice.
ClariceAm trăit la verișoara mamei și soțului ei în Montana. Aveau o fermă.
LecterO fermă de vite? (neutru)
ClariceOi și cai (inferior și superior)
LecterCât ai trăit acolo?
Clarice2 luni.
LecterDe ce așa puțin?
ClariceI ran away.
LecterDe ce Clarice? Fermierul ți-a propus o muie? Te-a sodomizat?
ClariceNu, a fost un om decent. Quid pro Quo, doctore!

(Caută stop-cadrul de la min. 56:47 opusă celei în care C.S. e speriată și H.L. se oglindește în geam – cea în care H.L. îngheață de spaimă când o vede pe Clarice).


LecterBilly nu e un transsexual adevărat. Dar crede că este. Încearcă să fie. […] Billy nu s-a născut crminal, Clarice, a devenit unul după mulți ani de abuzuri sistematice. Billy își urăște propria identitate și crede că asta îl transformă în transsexual. Dar patologia sa e de 100 de ori mai sălbatică și mai terifiantă.

(Urmează o parte fără spoilere)

Dr. Chilton face prezentările: D-na senatoare Martin, Dr Lecter.

Senatoarea Martin: Dr. Lecter, v-am adus o declarație scrisă  care vă garantează drepturile.

[...]

Dr. Lecter: Nu voi risipi timpul lui Catherine sau al dvs. cu prostii. C. Straling și groaznicul Jack Crawford au irosit deja prea mult. Mă rog să nu aibă influență asupra bietei fete. Let me help you now, and I will trust you when is all over.
Senatoarea Martin: Ai cuvantul meu.  Paul?
Dr. Lecter: Adevăratul nume a lui Buffalo Bill e Louis Friend.


[...]

Avem nevoie de o adresă a lui și o descriere fizică.
Dr. Lecter: Spuneți-mi doamna senator, ai alăptat-o pe Catherine?
Senatoarea Martin: WHAT?
Dr. Lecter: Ai alăptat-o la sân?
(NO! Whait a minute!)
Senatoarea Martin: Da.
Dr. Lecter: Cu sfârcurile tale?
Senatoarea Martin: Nenorocitule!
Dr. Lecter: Tăiați piciorul unui om și el îl va simți în continuare zvâcnind.(Vârful piramidei, îngenunchiat până la lacrimi de baza fără de care nu se poate susține).
Tell me mom, când fetița ta va intra în pământ, va zvâcni sfârcul tău?
Senatoarea Martin: Duce-ți chestia asta înapoi în Baltimore!

H. Lecter scuipă detaliile, senatoarea îi întoarce spatele, pleacă iar H. Lecter:
Și...doamna senator, încă ceva: Love your purse!


-va urma-
Citește continuarea