01 mai 2017

Ce băiat...

Le-aș împușca în picior pe babele cretine care au tot autobuzul gol la dispoziție dar vor ca eu să le cedez locul. Că morții lor, e de datoria mea să iau poziția de drepți când trece baba pe lângă scaunul pe care stau, și e de datoria lor să vină să-mi ceară raportul. Știu ce înseamnă bunul-simț în astfel de situații și aș prefera să cobor și să merg pe jos decât să las un om în vârstă să stea în picioare în timp ce eu stau ca nesimțitul. Însă ce mi se întâmplă mie e cu totul altceva. Baba are toate locurile la dispoziție și vine lângă scaunul meu, comunicându-mi non-verbal să-i eliberez locul pe care mi-am pus geanta, ca să verifice dacă am înțeles sistemul ăla educativ predat în clasa a doua de pe vremea regretatului, când educația era îmbinată cu limba română. Da, l-am, înțeles! Își amintește cineva acea povață care se preda la lecția de citire în clasa a doua?  Ce băiat…” se numea.

Oricum, asta cu respectul cuvenit bătrânilor e destul de relativă, pentru că la o adică, ei au creeat locul și lumea asta de căcat pe care ne-o lasă moștenire dar asta e altă discuție… 

Pe același sistem „Ce băiat…„, mi s-a întâmplat o întâmplare întâmplătoare, pe când făceam o călătorie de ~300 de kilometri cu autobuzul. Trăgeam un pui de somn sprijinit de o pernă gonflabilă ce stătea pe scaunul vecin și liber, și cum eram eu așa în lumea viselor, mă deranjează o tanti cu „Fă-mi loc! acasă se doarme, nu aici. ” moment în care m-am iritat, dar nu înainte de a-i ceda binemeritatul loc și de a ocupa eu altul, puțin mai în spate, loc pe care nu l-a văzut sau nu a vrut să-l vadă preferând să verifice dacă mai funcționează sistemul „Ce băiat…”

Și ca să mă fac pe deplin înțeles, simt nevoia să menționez și experiența avută în capitala țării noastre-București, când m-am ridicat și am cedat locul unui bătrân cumsecade, gest ce avea să fie primit cu exclamări și cu perplexitate. „Vreau să te felicit pentru gestul ăsta” mi-a comunicat bătrânul acompaniat de expresiile aprobatoare ale celorlalți călători. „E ceva normali-am replicat.

NU, nu e ceva normal… (La voi în B nu e, la noi, da! Oricum, sistemul l-am înțeles, dar pentru asta tot le-aș împușca în picior pe babele care au 45 de locuri libere dar vin ele să verifice sistemul…)