10 octombrie 2019

Fățărnicie


Fericiți cei milostivi?
Îmi amintesc de o situație când mi-a fost milă și pentru asta era să fiu pedepsit. Se făcea că veneam de la mare, iar undeva în zona Buzăului s-au urcat niște cetățeni de etnie romă. Fără bilet. Îmi asum consecințele din partea wordpress să fiu sancționat, dacă ceea ce povestesc eu aici se încadrează la ură sau rasism.
După ce a venit supracontrolul, și a trecut de mine, am auzit niște certuri. Erau vreo 8-9 țigani, împrăștiați prin tot vagonul iar cei doi controlori, cu ceilalți 2 civili, le-au cerut socoteală. Indignarea s-a umflat în mine, dar apoi s-a domolit. Am empatizat cu țiganii și m-am gândit că poate chiar nu au de unde, că le sunt create condiții de mizerie de către  societate și sunt obligați să se poarte ca atare. O dădusem pe milă. Din prostie. În situația de față, trenul trebuia oprit, și dați jos în câmp. Ok, asta e varianta extremă. Trebuia chemată poliția de la următoarea stație, ca să fim moderați în discurs.
Eu, m-am oferit să plătesc biletul unuia dintre ei, iar acesta în loc să-mi mulțumească, s-a dus glonț în compartimentul lor, cel mai probabil să anunțe că e un fraier singur care are bani și care poate fi tâlhărit. Eu am rămas puțin pe coridor să admir peisajele, după care a venit o țigancă la mine care își dorea același lucru. Și m-am îngrețoșat. A făcut un gest de rugăciune înaintea banului meu, în timp ce mesteca gumă și făcea baloane. OMFG! Și eu credeam că le-am văzut pe toate…
A venit acel individ pe care l-am ajutat, să-mi arate biletul pe care și l-a cumpărat cu banii mei. Bineînțeles, că era unul din cele câteva puține bilete pe care controlorii civili cu mare greutate au reușit să le taie. Mi-au mai cerut niște bani și i-am spus: Dacă sunt bun, nu înseamnă că sunt și fraier. După care șatra a început să mă încolțească precum hienele. Am simțit pericolul, și am înaintat, am intrat în următorul vagon și i-am anunțat și pe controlori. Se pare că la următoarea/următoarele stație/stații, poliția TF nu funcționa, sau cel mai probabil nu fusese anunțată.
După ce pericolul a trecut, mi-am făcut o imagine clară asupra situației, și am ajuns la concluzia că mila, o virtute creștinească, e pe cât de păguboasă, pe atât de periculoasă. Sitagma fericiți cei milostivi că aceia se vor milui a fost tăiată de pe lista mea definitiv. Recomand doar compasiunea.
Și nu față de oricine.

******