17 august 2020

Portretul Gherțoiului Intelectual

 (un text mai vechi, încă actual)

Astăzi vom vorbi despre gherțoiul intelectual. Se înfățișează drept un om calculat, inteligent, educat și are haine frumoase, alese cu gust. Ai zice că acest profil corespunde studentului român la modul general. De fapt și de drept, e o subspecie a studentului, care se confunda adesea cu studentul la modul general. Se numește Gherțoi Intelectual și poate fi atât de gen masculin cât și de gen feminin.

Ca trăsături de caracter nu diferă prea mult de casnicele de la țară, care asta fac toată ziua: îl vorbesc pe X și pe Y de rău. De ce sunt nocivi? Pentru că spre deosebire de gherțoiul clasic, care bagă manele la telefon și crapă sămânță în maț, aceștia, sunt acoperiți de trăsăturile mai sus menționate și își rezervă locuri la trenuri cu rang înalt (Asta din cauza unei Ordonanțe populiste dată de PSD - dacă se poate, de ce nu? - ), are fiecare câte o carte din care citesc maxim o pagină, după care îi vezi cu smartphone-urile în mână. I-am văzut batjocorind o femeie în vârstă care se încurca în lucruri. Câtă josnicie!

Apoi au început bârfele, eu având căștile în urechi, dar fără vreo muzică. Și spuneau despre un coleg de-al lor, că "frate, ăsta-i efectiv un parazit, deci nu-l mai suport! Ia hai să-i vedem profilul pe instagram și să râdem". Deci mare atenție cu social media! De regulă, persoanele care-ți urmăresc profilul, nu o fac pentru că te plac in secret, ci o fac să râdă de tine. Și că să închei că un snob ce sunt, am să dau un citat de-al lui Octavian Paler: "Oamenii mari judecă idei, oamenii medii judecă evenimente, iar oamenii mici judecă oameni".