02 septembrie 2020

Am văzut pe Netflix „Ziua perfectă a Franței”

ZjY3NDkwMGYxZjkyNzVjNmUzYWU1ZjdiYzdh.thumb
Ce să fac bre cu acest trofeu? Să-l dau acuma de pământ? Sau mai bine aștept câțiva ani și-l trântesc atunci când îi dau și un cap în piept lui Materazzi?

E despre cum au reușit ei să câștige Campionatul Mondial de fotbal din 1998 la ei acasă, într-o finală împotriva Braziliei. Drăguț la început. Apăreau tați cu fiicele lor care erau născute pe 12 iulie 1998, acuma numa’ bune de pus pe tărălău, copii de mingi care au reușit să atingă Cupa Mondială până să fi fost scoși de jandarmi, party-urile lor făcute pe străzile din New York la ora locală împrăștiate de poliție, într-un fel emoționant, ce să zic...

Când Zidane a dat două goluri cu capul și Emmanuel Petit a închis tabela și au pus cupa în mâinile francezilor... ce vremuri. Aveam 12 ani când am văzut finala asta. Totuși, în documentar, lacrimogen pentru francofoni dar nu numai, nu-i vezi odată pe brazilieni atingând mingea. Dar nu asta-i ideea și cred că am lungit-o prea mult. După finală, în film sunt prezentate lungi cadre cu petrecerea franțuzilor și la un moment-dat, în toată „nebunia” aia, apar și niște suporteri care arată cât de încântați sunt de politica imigraționistă. În alt interviu, cu alte persoane, niște suporteri printre care și una din lumea modei declară sus și tare că Franța i-a unit pe toți indiferent de culoare și rasă. Bă rasiștilor și ultranaționaliștilor... Nu mâncați căcat!

Bă! Voi  nu sunteți un exemplu de acceptare a cosmopolitismului și a multiculturalismului. Britanicii și alții da! Nu cumva să vă spurce careva țara, cea mai naționalistă țară din lume! Ca să vă spurc limba, vous parlez tous jours de nous roumaines que nous sommes gitans.

Cum să dai așa ceva, că acum n-a mai contat culoarea și națiunea? Că toată LUMEA cânta și se bucura că a câștigat Franța acum 20 de ani? Eu sincer nu m-am bucurat și-mi amintesc că la următorul Campionat Mondial, Franța a ieșit încă din faza grupelor cu 0 (zero) puncte în timp ce Brazilia a câștigat finala. Dar iar nu-i vorba despre asta.

E despre ipocrizie și aroganță. Că sunteți încântați și pro imigrație, că toate națiunile au loc acolo în timp ne-ați înjosit decenii cu „țiganul la lăută” când jucați fotbal împotriva noastră. Sau când Charlie Hebdo a satirizat-o pe Simona Halep cu vând fier vechi, când a ridicat trofeul de la Roland Garros. Sau când ne-ați umilit cu s'il vous plait, Monsieur.  E despre cum ne-ați înjosit și batjocorit pentru câteva minorități care au plecat la furat și cerșit acolo și cei cu bune intenții au fost tratați pe măsură, pentru că nu știți să faceți diferența! Mai mult? No comment! Pardon, sans commentaire!

Sper că te-am făcut curios să vezi „Ziua perfectă a Franței”! Vizionare plăcută!