30 noiembrie 2020

"The Queen's Gambit - serialul anului 2020"


"Tabla de șah e lumea, piesele sunt fenomenele universului, regulile jocului sunt legile naturii, iar jucătorul advers e ascuns în noi"

Dacă serialul ăsta avea în centru un tip, în jurul acestei povești, nu cred că avea atâta succes. Dar așa...
Ei bine, frumusețea și premiza de la care pleacă acest serial o dă tocmai Anya Taylor-Joy care o interpretează pe Elizabeth Harmon, o fată crescută în cenușiul și suferința unui orfelinat, care învață șah de la îngrijitorul de serviciu într-un subsol și ajunge campioană mondială, nu înainte de-a cunoaște sărăcia, umilința, nepăsarea părinților adoptivi dar mai ales eșecul.

Producția e formată din 7 episoade și se bazează pe romanul omonim a lui Walter Tevis, 7 episoade pe care le-am devorat consecutiv, în care am fost prins încă de la începutul primului episod.

Serialul ăsta nu e un film cu și despre șah neapărat, cum multă lume spune, acesta e doar liantul. Farmecul e dat de interpretarea tipei, de expresivitatea, de șarmul, de stilul ei dar și de poveste. Am râs, am plâns și m-am îndrăgostit de filmul ăsta, dar mai ales m-a motivat când am văzut-o pe Beth Harmon în calitate de performer. E serialul anului 2020, și unul din cele mai bune seriale pe care le-am văzut eu. 

Las trailerul să spună mai multe, pentru că în ultima perioadă am avut momente când m-am hotărât să mă las de scris pe blog, dar Gambitul Damei m-a făcut să reiau cronica de film, (deși nu am mai scris și nu aveam de gând să scriu despre seriale) și să scot tabla de șah de sub canapea. Let's play!